Izingqinamba emizamweni yokugqugquzela ukusebenza kobuliminingi eNyuvesi iZululand esikhungweni sakwaDlangezwa: [Challenges in promoting multilingualism at the University of Zululand, KwaDlangezwa campus] - Dlamini-Myeni, Bongephiwe; Khumalo , Dumisani Ephraim; Xhakaza, Sibusiso Sihle (Journal for Language Teaching, 2025)
Globally, languages fulfil various functions in different contexts such as business, education, law, and communication among others. The purpose of this study is to examine the factors that contribute to the lack of motivation and limited opportunities for advancements of the multilingualism programme implemented at the University of Zululand, specifically focusing on the Dlangezwa campus. The data was gathered through active listening to the statements made by University of Zululand staff that participated in a forum held on 17 July 2023, when the SADiLaR organization conducted a visit to the university of Zululand to evaluate the implementation of the language policy and assess available resources. Thereafter in-depth interviews were conducted with 20 university staff members from different departments to investigate challenges in promoting multilingualism in the university of Zululand. A qualitative approach was adopted in conducting the current study. The present study employed Language Management Theory as a frame-work for the analysis of the acquired data. The findings of the research indicate that the University of Zululand’s mere desire for the successful implementation of a multilingual discourse plan is insufficient. It is crucial to consider various factors, including the development and incorporation of techno-logical tools that can accommodate isiZulu as a language for teaching and learning. IQOQA Izilimi zenza umsebenzi ohlukene okubalwa kuwo, ulimi lokuhweba, lwemfundo, lomthetho, lokuxhumana emhlabeni wonke jikelele. Leli phepha lihlose ukuphenya ngezingqinamba eziyimbangela yokugqoza noma ukuhamba kancane kohlelo lokusetshenziswa kobuliminingi eNyuvesi iZululand esikhungweni sakwaDlangezwa. Ulwazi luqoqwe ngokulalela okwaphakanyiswa abafundisi baseNyuvesi iZululand ababethamele leso sithangami esasingomhlaka 17 kuNtulikazi 2023, okubalwa kubo abaholi abaphezulu ababalelwa eshumini nesishiyagalombili (18) kanye nabasebenzi ababemele iminyango eyahlukene abangamashumi amathathu nesishiyagalombili (38). Ngemuva kwalokho abacwaningi base behlela imibuzo ejulile kubafundisi abangamashumi amabili (20) abaqhamuka eminyangweni eyahlukene ukuphenya ngezingqinamba abanazo ukugqugquzela ubuliminingi eNyuvesi iZululand. Lolu wucwaningo olulandela indlela yocwaningo oluhlonze (qualitative). Injulalwazi i-Language Management Theory isetshenzisiwe kulolu cwaningo ukuhlonza nokuhlaziya ulwazi olutholakele. Lolu cwaningo luthole izimbangela ezahlukene okuyizona ezenza uhlelo lokusetshenziswa kobuliminingi lungatheli ngokushesha eNyuvesi iZululand. Phakathi kwezinye izinto, ucwaningo luveza ukuthi ukufisa kukodwa akulekeleli ekufezekiseni uhlelo lokusetshenziswa kobuliminingi kodwa kumele kube khona kunezinto okumele zibhekwe ezifana nezinsizakusebenza zobuchwepheshe ezizovumela ukuthi isiZulu samukelwe njengolimi lokufunda nokufundisa.